Pre-performance routines in elite endurance sports: A qualitative case study of elite athletes` pre-performance routines - Olsen, N. M. (Norges idrettshøgskole, 2020)
Målet med denne studien var fire-delt; 1) å få innsikt i elite utholdenhetsutøveres bruk av mentale konkurranseforberedelser (MKF), 2) beskrive hvordan elite utholdenhetsutøvere opplever sin bruk av MKF, 3) få innsikt i hvilke mekanismer som er relatert til bruk av MKF og 4) beskrive hvordan eliteutøvere utvikler sine MKF. Data ble innhentet ved bruk av semi-strukturerte intervjuer av syv (seks mannlig, en kvinnelig) tidligere elite utholdenhetsutøvere som hadde vunnet minst et Verdensmesterskap eller Olympisk gull i sin respektive utholdenhetsidrett. Intervjuene ble analysert ved bruk av Conventional Content Analysis (Hsieh & Shannon, 2005). Resultatene viste at utøveres MKF bestod av mentale teknikker og rutiner, som både var relevante og irrelevante for konkurransen. Deltagerne rapporterte at det å gjennomføre forberedelser, som de var planlagt, var med å øke sjansen for positive opplevelser i konkurransesituasjon. Eliteutøvere opplever MKF som noe som kan forbedre prestasjonen deres gjennom økt selv-tillit, at de blir mer oppgave-orienterte i forkant av konkurransen og bedre selv-regulering som påvirker utøverens pacing-strategier positivt. Lite fleksible MKF kan gi en negativ effekt på prestasjon. Utøvernes MKF ble utviklet gjennom en pågående prosess, som ofte startet i ungdomsårene, som gjennom karrieren ble støttet av idrettspsykologer/ idrettspsykologiske rådgivere, andre utøvere, foreldre og trenere. Funnene fra denne studien peker på at individualiserte, relevante og fleksible MKF kan forbedre utøveres prestasjon og velvære i forkant av viktige konkurranser.